Produceren van afval, zowel particulieren als bedrijven dragen daar hun steentje aan bij. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer meer dan een miljard kilo afval per jaar. Dit wordt echter niet alleen geproduceerd tijdens het productieproces van bijvoorbeeld producten of tijdens het distributieproces daarna, maar ook op kantoor en soortgelijke omgevingen. Het maakt niet uit om wie het gaat en waar het gebeurt, iedereen produceert afval. Wat wel uitmaakt is hoe een bedrijf daarmee omgaat. Anno 2021 zijn we dan zijnde bedrijf ook verplicht om afval te scheiden. Lukt dit binnen jouw bedrijf ook? Of kunnen jouw werknemers daar wel wat hulp bij gebruiken?

Soort afval

Hoewel bedrijven net als particulieren afval produceren is die verhouding van het soort afval soms wel net iets anders. Uiteraard verschilt het ook nog eens per bedrijf welk soort afval er wordt geproduceerd maar we zullen de meest voorkomende soorten afval op een rijtje zetten. Het soort afval waar ieder bedrijf mee te maken krijgt is papier en karton. Denk maar aan uitgeprinte documenten, rapporten, kladpapier en ga zo maar door. Hoewel we steeds meer online doen zien we toch nog steeds dat papier en karton een groot aandeel heeft in ons bedrijfsafval. Dit afval wordt apart gesorteerd omdat het vaak nog hergebruikt kan worden. Ook wordt er vaak een speciale afvalbak voor aangeschaft. Wist je trouwens dat een afvalbak huren ook mogelijk is? Er zijn verschillende partijen die deze dienst aanbieden. Naast een afvalbak voor papier en karton heb je ook een afvalbak voor plastic nodig. Ook dit soort afval zien we veel terugkomen bij bedrijven. Denk maar eens aan verpakkingsmateriaal maar ook wat je werknemers meenemen qua kantoor aan eten en drinken. Naast Papier, karton en plastic hebben bedrijven vaak ook te maken met glas, metaal en aluminium, GFT en restafval. Uiteraard zijn er nog een aantal soorten afval maar dat wordt niet bij ieder bedrijf (in grote getalen) geproduceerd.

Efficiëntie en effectiviteit

Als bedrijf wil je natuurlijk je werknemers zoveel mogelijk ondersteunen bij het afval scheiden en daarom is het belangrijk dat je het proces zo makkelijk mogelijk maakt. Gemak dient tenslotte de mens. Zorgt er daarom voor dat je voldoende afvalbakken op kantoor hebt staan. In ieder geval één in iedere ruimte voor het afval dat het meest geproduceerd wordt. Daarnaast helpt het ook om losse prullenbakken bij bureaus weg te halen. De praktijk leert ons dat er vaak iets bij het restafval belandt wat in precieze ergens anders had gekund. Zorg ook voor bewustwording bij je werknemers. Leg het afval scheiden uit en waarom het zo belangrijk is. Op deze manier zullen je werknemers er ook heel anders tegen aan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *