rouwvliegjes

Alles over rouwvliegjes

Wist je dat rouwvliegjes helemaal geen vliegen, maar muggen zijn. Deze muggen lijken enorm veel op fruitvliegjes, waardoor op het eerste ogenblik lastig kan zijn om deze twee te onderscheiden. Toch is het handig om te weten of je met ze te maken hebt, want deze dieren kunnen je favoriete kamerplanten aanvallen. Dat wil je niet. Hier lees je wat de kenmerken van deze insecten zijn en wat voor type dieren het zijn.

Verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Je kunt ze onderscheiden van de fruitvliegjes aan de hand van een paar verschillen. Ze zien er namelijk kleiner, langwerpiger, en zwarter uit dan de fruitvlieg. Daarnaast kun je ze uit elkaar houden door te kijken naar hun ogen. Fruitvliegjes hebben namelijk rode ogen!

rouwvliegjes

Nog meer kenmerken

Zoals eerder beschreven zijn deze insecten, géén vliegjes, maar muggen. Overigens behoort dit type insect tot de niet stekende muggensoort. Een andere benaming dit insect is varenrouwmug. Belangrijk om te weten is dat deze volledig zwartgekleurde vliegjes zich voeden met planten in huis en hun larven bevinden zich doorgaans in de potgrond van kamerplanten. Vaak worden ze pas opgemerkt, wanneer er tegen de pot wordt aangetikt of de kamerplant water krijgt. Ondanks dat ze niet lang leven, een enkele dagen maar, kunnen ze een plaag vormen voor de kamerplanten, aangezien een vrouwtje maar liefst 200 eitjes kan leggen.

Zo voorkom je ze

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw kamerplanten niet worden aangevallen door een plaag. Varenrouwmuggen houden van natte potgrond, zodat ze hun eieren in een gunstige omgeving leggen. Niet te veel water geven dus, maar in kleine beetjes, waardoor water licht kan opdrogen. Omdat varenrouwmuggen van dode plantenresten houden, is het een goed idee om verwelkte blaadjes snel op te ruimen.

Zo bestrijd je ze

Is het eenmaal zo ver, dat de vliegjes al aanwezig zijn, dan is er niets anders te doen dan het bestrijden van de plaag. Isoleer de aangedane plant, omdat varenrouwmuggen andere planten in de omgeving kunnen aanvallen. Een slimme truc, is om een laagje zand over de potgrond te doen, omdat deze insecten geen eitjes in zand zullen leggen. Een nadeel is wel, dat de zand het moeilijker maakt om in te schatten, wanneer de kamerplant weer behoefte heeft aan water. Kaneelwater, een liter water met 2 eetlepels kaneel, kan het probleem enigszins verhelpen. Tot slot kun je aaltjes bestellen tegen de varenrouwmuggen, die kunnen geen kwaad en zorgen ervoor dat de varenrouwmuggen voorgoed opgeruimd worden. Of je te maken hebt met varenrouwmuggen of niet, je weet er nu de belangrijkste dingen over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *