Corona treft ons allemaal. Het virus treft ons als individu maar ook als land. Nederland heeft de afgelopen jaren een economisch sterke periode doorgemaakt. Er waren meer banen dan mensen en het geld dat werd verdiend werd ook goed uitgegeven. Corona heeft een negatieve invloed op de Nederlandse economie. In deze blog gaan wij verder in op de negatieve invloed van Corona op de woningmarkt.

De positieve invloed van Corona op de woningmarkt blijft uit

De Nederlandse woningmarkt is al een lange tijd krap te noemen. Dit houdt in dat er meer mensen dan huizen zijn. Hierdoor worden huizen duurder en worden bijvoorbeeld huurprijzen ook onbetaalbaar. Vooral in de grote steden is dit een probleem dat zich voordoet. Voor starters is het inmiddels bijna onmogelijk om als single en zonder hulp van een geldschieter een koophuis te vinden. Soms helpt een gespaard startbedrag van €20.000 euro niet eens meer.

Starters bevinden zich in een lastige positie

Waarschijnlijk wil je nadat je nieuwbouw huis gebouwd is dit kale huis wel een beetje opvrolijken. Je kijkt voor een mooie keuken, een eettafel met een hanglamp en ook de badkamer moet er perfect uitzien. Deze aanpassingen in jouw nieuwe huis kosten veel geld. Geld dat je helaas niet vanuit je hypotheek kunt betalen. De hypotheek wordt door een hypotheek verstrekker enkel gegeven om de hypotheekwaarde van een huis te bekostigen. Woningkopers die eerder hun huis met winst hebben verkocht kunnen gebruik maken van overwaarde. Dit is het verschil tussen hun aankoopprijs van het vorige huis en de verkoophuis waar ze hun vorige woning voor hebben verkocht. Starters moeten het helaas doen met enkel het spaargeld dat zij jaren lang opzij hebben gezet. Nog een reden waarom starters een zwakke positie hebben binnen de huidige woningmarkt. Het wordt tijd dat het kabinet hier iets aan gaat doen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *