Agaves zijn fascinerende planten die jarenlang kunnen leven. Hij meest opvallende aan deze plant is de indrukwekkende stengel die ver de lucht in rijkt en prachtige pluizige bloemen produceert. Het maakt dat de plant een bijna cartoonesk uiterlijk heeft. Maar dat is niet het enige wat deze plant bijzonder maakt. De plant kan gebruikt worden om een zoetstof te maken, om een Mexicaans drankje te maken, touw en tequila! De plant is van oorsprong gewend om in een extreme omgeving te groeien. Dit maakt de agave tot de ideale kamerplant. Ze hebben maar weinig aandacht nodig en kunnen zich goed aanpassen aan de temperaturen van de gemiddelde woning. Het enige dat de plant echt nodig heeft, is zonlicht. De plant groeit langzaam waardoor je ze jaren in dezelfde pot kan houden.

De levensduur

De agaveplant wordt ook wel de eeuwige plant genoemd. Dit komt omdat de agave americana geleerd is te bloeien nadat hij een leeftijd van 100 jaar heeft bereikt. Achteraf blijkt dit verhaal een mythe te zijn en bloeit de agave america zoals elke andere agave tussen de 10 en 25 jaar. Ondanks de mythe wordt de plant nog steeds de eeuwige plant genoemd. Bijna alle soorten van deze plant zijn monocarpisch. Dit houdt in dat de plant sterft nadat hij gebloeid heeft. De planten leven gewoonlijk tussen de 10 en 25 jaar, waarbij ze groeien en energie opslaan om zich voort te planten. De hoeveelheid energie die de plant nodig heeft om te kunnen bloeien, kost de plant zijn leven. Enthousiastelingen hebben zich afgevraagd of het mogelijk is om te plant te laten leven door de stengel te verwijderen. Helaas kan de plant niet gered worden als hij eenmaal aan het bloeien is.

Agave tequila

Een bepaald soort agave wordt gebruikt als basisingredi├źnt voor tequila. De Weber azul soort wordt speciaal gekweekt voor de sterke drank. Na 7 tot 14 jaar is de plant geschikt om geoogst te worden voor de productie van tequila. De suiker wordt gebruikt voor het fermentatieproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *