Een VPN

Een VPN: niet zonder gevaren!

In deze tijden van corona zitten we meer thuis. Door online borrels, thuiswerken en meer van dit soort zaken wordt die tijd ook steeds meer op internet doorgebracht. Moet je je dan zorgen maken om je veiligheid en privacy op internet? Uit onderzoek blijkt dat in tijden van corona meer mensen zich hierom zorgen maken en daarom een VPN aanschaffen. Op het moment is de vraag naar een VPN 22% hoger dan voor de pandemie. Dit gaat echter niet zonder gevaren.

Wat is VPN

Voordat we ingaan op de gevaren van VPNs, wat is VPN eigenlijk? Het staat voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat wanneer jij naar een bepaalde website gaat of een connectie maakt met iemand, die niet jouw persoonlijke gegevens te zien krijgt. Zo kun je je volledig anoniem op het internet bewegen. Wat er gebeurd is dat jouw computer verbinding maakt met een computer van het VPN bedrijf. Je gaat vervolgens eigenlijk het internet op via die computer van het VPN bedrijf, waar jouw persoonlijke informatie, zoals waar je woont, niet op te vinden is. Extra veilig dus, zou je denken!

VPN niet zonder gevaren

Je zou dus denken dat een VPN veilig is, maar er kleeft een groot nadeel aan. Al je persoonlijke informatie gaat namelijk via het ene bedrijf achter de VPN en wordt zo op een enkele plek verzameld op hun servers. Door wie die servers beheerd worden en in welk land ze staan, dat is vaak niet duidelijk. Dit is echter wel belangrijke informatie. In Europa zijn de privacywetten namelijk een stuk strenger dan in andere landen, zoals China. Als die privacywetten minder streng zijn, kan het zomaar zijn dat al die informatie zonder dat je het weet met andere partijen wordt gedeeld!

Niet alle VPNs zijn betrouwbaar

Wat de beste VPN is, is nog moeilijk vast te stellen. Niet alle bedrijven hebben een strenge beveiliging. Een voorbeeld van een beveiligslek is de zogeheten “man in the middle”. De data die naar het VPN bedrijf wordt verstuurd, wordt eerst omgeleid naar een ongeauthoriseerde persoon die misbruik van die gegevens kan maken. Afgelopen april bleek dit nog het geval te zijn bij een van de meer populaire apps op Google Play, die ondertussen al verwijderd is van de Play Store. Het is niet de eerste keer en ook niet de laatste keer dat dit soort bedrijven slordig omgaan met hun beveiliging.

VPN masker voor dataverzameling

Dit soort slordigheden van bedrijven zijn ernstig, maar er is een nog groter risico. Als je niet oppast, kan het zelfs zijn dat een VPN bedrijf juist als doel heeft om jouw persoonlijke informatie te verzamelen. Via de VPN zijn ze ervan verzekerd dat al jouw informatie naar hen verstuurd wordt. Je informatie kunnen ze dan, zij het illegaal, doorverkopen en zo kan een bedrijf via een VPN misbruik van je maken.

Controlleer wat de beste VPN is

Het is dus duidelijk dat voordat je een VPN aanschaft, je goed moet onderzoeken wat de beste VPN is. Door de groeiende vraag naar VPNs zijn er steeds meer onervaren mensen die ervan gebruik willen maken en dit niet weten. Hierdoor kunnen zij zich juist gevoelig maken voor het lekken van hun persoonlijek gegevens. Belangrijk dus om het bewustzijn te vergroten van onderzoek doen voor de aanschaf van een VPN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *