Effect van kledingstukken

Wist jij dat elk stuk kleding een geschiedenis heeft? Elk kledingstuk is ontworpen door een modeontwerper. Een modeontwerper ofwel kunstenaar, maakt zijn of haar kledingstukken met emoties. Het is daarom niet gek dat kledingstukken de mentale welzijn beïnvloeden. Die lange heren jas die wij nu kennen, heeft door de jaren heen zich ontworpen tot geheel een ander stijl. Dit komt door expressie van gevoelens van verschillende modeontwerpers.

Effect van kledingstukken op je mentale welzijn

We trekken onbewust kledingstukken aan die aansluiten op onze humeur. Onze emoties en gedachten hebben dus invloed op wat wij aan doen. Al we vrolijk zijn, dan kunnen we al snel kiezen voor kledingstukken die dit uitstralen. Wij dragen dan bijvoorbeeld een roze heren ondergoed. Deze sluit dan goed aan op onze humeur. Integendeel dragen we bij emoties als verdriet en angst, kledingstukken die onze negatieve buien vertegenwoordigen. We dragen dan bijvoorbeeld zwarte kledingstukken of juist kledingstukken die niet matchen met elkaar. We dragen dan bijvoorbeeld een lange zwarte jas.  Ook hebben kledingstukken invloed op jouw humeur. Een kledingstuk kan jou zelfverzekerd laten voelen. Stel dat jij een hele dure trui aan hebt en deze super mooi oogt op jou. Dan voel jij je al een stuk zelfverzekerder en vrolijker. Integendeel kan een kledingstuk waarin jij je niet op je gemak voelt, jou erg onzeker laten voelen. Jij kunt je dan bijvoorbeeld verdrietig en of angstig voelen. 

Effect van kledingstukken op de buitenwereld

Kledingstukken heeft ook invloed op hoe anderen jou zien. Een dure merkkleding laat jou niet alleen zelfverzekerd voelen, maar geeft anderen bijvoorbeeld het idee dat jij slim en deftig bent. Een zakelijke pak zorgt ervoor dat veel mensen denken dat jij een succesvolle zakenvrouw of -man bent. Je oogt dan snel als een machtige, succesvolle en intelligente persoon. Een t-shirt met een broek met gescheurde details geeft ons al gelijk een straatjongeren look. Dit zorgt ervoor dat mensen je associëren met een persoon die geen verantwoordelijkheid neemt en of rebels is. Kledingstukken worden dus niet los van een persoon gezien. De kledingstukken zorgen voor een gegeneraliseerd beeld van mensen. Hiermee worden mensen gemakkelijk gelabeld tot een bepaald groep. Kledingstukken zijn dus ook middelen die ervoor kunnen zorgen dat anderen zich anders kunnen gedragen naar jou toe. Zakelijke mannen in pakken worden bijvoorbeeld als afstandig en serieus geïnterpreteerd. Terwijl zakenmannen in casual kledingstukken beschouwd worden als gezellig en spontaan.

Effect van kleuren op kledingstukken 

Kleuren van kledingstukken kunnen jou dus veel vertellen over hoe jij je voelt en wat jij uitstraalt. Een gekleurde kledingstuk beïnvloedt jouw geestelijke gezondheid positief.  Terwijl donkere kleuren of zwart jou een deprimerend gevoel kan geven. Of het nou een roze heren ondergoed wordt of een zwarte lange herenjas. Elk soort kledingstuk is mooi als jij je op je gemak voelt bij het dragen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *