Help je hond beter omgaan met harde geluiden

Harde geluiden zijn  voor de meeste honden niet fijn. Of het nu gaat om onweer, vuurwerk of voorbijrijdende auto’s: deze geluiden roepen vaak angst op. Hier vind je een aantal tips om je hond te helpen daar beter mee om te gaan. Waar doe je goed aan en wat kun je juist beter niet doen?

Met de feestdagen in het vooruitzicht, weet je dat  er allerlei stress momenten kunnen komen. Bereid je hond (en jezelf) voor op oud en nieuw, zodat de feestdagen voor iedereen gezellig blijven. 

Bij extreme angsten, schakel een deskundige in

Om bij het begin te beginnen: wanneer je hond stelselmatig angst vertoont dan ga je dat met de onderstaande tips niet oplossen. In dat geval kun je het beste een deskundige inschakelen. Bach bloesems voor honden, andere medicijnen of gedragstherapie zijn voorbeelden van hulp en steun die zo’n professional kan bieden.

Gaat het om specifieke situaties waarin de hond angstig is? Dan kun je de onderstaande dingen eens proberen.

De hond troosten en vertroetelen

Wanneer je het zielig vindt dat jouw hond bang is voor harde geluiden, wil je hem het liefst troosten en vertroetelen. Een logische impuls. Toch kun je dat beter niet doen. Honden reageren nu eenmaal anders op angsten dan mensen. Troosten is voor een hond een bevestiging van de angst. Blijkbaar is er echt iets aan de hand! Weersta dus je impuls om je hond te gaan vertroetelen en troosten, want je maakt de angst alleen maar groter.

Het angstgedrag negeren

Als jij zelf ook nerveus wordt van de gebeurtenis die angst bij je hond oproept, laat dit dan niet merken. Bij de meeste honden verdwijnt het angstige gedrag vanzelf als je dit gedrag negeert. Als jij laat zien dat de geluiden volkomen normaal zijn, geef je het goede voorbeeld. En de hond, als roedeldier, volgt graag jouw goede voorbeeld.

Streng corrigeren of natuurlijk gedrag stimuleren

De eerste reactie van een hond die bang is voor harde geluiden is vluchten of zich verstoppen. Wanneer je hem hardhandig en ongeduldig gecorrigeerd, bezorgt dat de hond alleen maar meer stress. Het helpt hem ook niet zijn vluchtreflex op de juiste manier te ontwikkelen. Een hond heeft juist meer baat bij het aanleren en bevestigen van zijn natuurlijke gedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *