“Help mijn kind vindt Call of Duty leuk”.

Wat maakt een nerd een nerd? Denken jullie bij een nerd aan een zweterig persoon met een beugel en krullend haar die constant met zijn neus in de boeken zit? Of denken jullie bij een nerd aan iemand die online met zijn vrienden aan het gamen is? Als jij vindt dat dit laatste iemand een nerd maakt, dan ben ik er een. Want ik vind het leuk om in de avond met vrienden te gamen, maar wie vindt dit niet leuk? De reden dat ik het opbreng is vanwege de heersende negatieve opinie over ‘gamers’. Vroeger mocht ik maar een uur per dag een spelletje spelen, anders zou je veranderen in een zombie met vierkante ogen. Later werd mij vertelt dat ik als ik langer dan 50 minuten Call of Duty zou spelen ik binnenkort het spel in het echt na zou doen. Je ouders keken naar je als of je zwaar aan het drinken was en alcoholhulp nodig had.

 

Vanwaar de afschuw?

Ik probeer zeker niet de gek te steken met alcoholhulp en de mensen die alcoholhulp nodig hebben. Maar waarom ziet iedereen altijd overeenkomsten tussen het leuk vinden van games en het drinken van alcohol. Naar mijn mening is het een direct gevolg van de generatiekloof. Maar toch snap ik niet waarom ouders games zo gevaarlijk vinden. Minecraft helpt je kind creatief te zijn. Pokémon is al jaren een entertainend spel en laatst is zelf bewezen door Oxford dat mensen die Animal Crossing spelen gelukkiger zijn. Dit is echt waar. Tijdens de quarantaine zijn bijna alle mensen die Animal Crossing spelen significant gelukkiger dan mensen die dit niet doen. En dan hoeven ze dit niet maar een halfuurtje te doen. De mensen zijn namelijk, volgens het onderzoek, het gelukkigst als ze vier uur per dag spelen. Zo slecht is gamen dus niet.

 

Generatiekloof

De vergelijking met alcoholhulp is naar mijn mening dus onterecht. Laatst was er in mijn eigen stad Brussel een game-toernooi gaande. Het winnende team won 2.000.000 euro. In totaal keken 8 miljoen wereldwijd live mee en een spelerstransfer kost gemiddeld 4.000.000 euro. Hebben als deze 8 miljoen mensen dan ook een soort alcoholhulp nodig? Nee natuurlijk niet. Het is gewoon iets geworden wat ‘de ouderen’ niet begrijpen. Maar ondertussen worden alle professionele gamers gesponsord door BMW, Mercedes en RedBull. Alcoholhulp is niet nodig, het wordt gewoon nog niet genoeg begrepen. Naar mijn mening lopen onze ouders achter en zullen ze ons niet meer inhalen. Dus stop met de vervelende alcoholhulp-vergelijking en gebruik deze alleen in de situatie waar dit toepasselijk is. Gamen is en blijft leuk en is voor vele gewoon een hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *