Afgelopen jaar was ik voor werk in China. Toen het vliegtuig onder de wolken dook bij Sjanghai, leek het alsof ik de wereld door de uitlaatpijp van een auto aanschouwde. Er hing een een grauwe sluier over het land. Tijdens een wandeling door de stad, leken de mensen zich als roetveegpieten te hebben verkleed. Ikzelf merkte meteen dat mijn keel rauw aanvoelde. Toen ik het nieuws bekeek op mijn hotelkamer kwam ik erachter waar het aan lag. De luchtverontreiniging was met meer dan 300 deeltjes aan fijnstoffen per kubieke meter veel te hoog. Kolencentrales, zware industrie en hout- of steenkoolkachels zijn de voornaamste boosdoeners. In veel Chinese steden is de luchtkwaliteit soms zo slecht, dat mensen geadviseerd worden om die dag niet naar buiten te gaan. Luchtverontreiniging is inmiddels na roken, hoge bloeddruk en voedingsrisico's doodsoorzaak nummer vier in de hele wereld.

Luchtverontreiniging in Nederland

Ach, dat is in China, hoor ik u denken. Hier in Nederland hebben we onze zaakjes toch veel beter voor elkaar? Dat klopt wel, maar ook in Nederland is luchtverontreiniging een serieus probleem. Vooral in de Randstad liggen de gemeten waarden aan fijnstoffen vaak hoger dan wat volgens de Europese wet is toegestaan. Milieudefensie becijferde dat een bewoner van Rotterdam iedere dag het equivalent van acht sigaretten inhaleerde, puur door de Rotterdamse lucht in te ademen. Nu zeggen critici dat fijnstoffen en sigarettenrook totaal verschillende zaken zijn die je niet aan elkaar gelijk kunt stellen. Ik denk dat ze daar een punt hebben. Milieudefensie provoceert een beetje, maar wat ze echt willen zeggen is wat mij betreft kraakhelder (in tegenstelling tot de Nederlandse lucht). Het is vies op veel plekken in Nederland! De luchtkwaliteit moet absoluut omhoog.

Wat kun je doen tegen luchtverontreiniging?

De regering heeft de handschoen ten dele opgepakt, door bijvoorbeeld oude diesels te weren uit de stadscentra. Qua luchtkwaliteit zet dit echter weinig zoden aan de dijk. Je kunt echter ook het heft in eigen handen nemen. Een bedrijf als SIEGENIA Benelux biedt ventilatie oplossingen aan waardoor je de lucht in jouw woning gezond kunt houden. Een van hun toepassingen qua ventilatietechniek is een luchtsensor. Deze meet precies wat bijvoorbeeld de CO2-waarden in je huis zijn. Komen deze boven een zekere waarde uit, dan begint het ventilatiesysteem automatisch de lucht te ventileren. De Sint is weer bijna in het land. Laat hem je dit jaar een set ventilatietoepassingen cadeau doen, zodat je niet permanent in een roetveegpiet verandert!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *