Het overlijden van een ouder

Wanneer een vader of moeder overlijdt is dit een moeilijke en vaak ook pijnlijke periode. Naast dat je natuurlijk wilt rouwen en alle emoties moet kunnen voelen, is er ook heel erg veel wat er op je af komt en wat er geregeld moet worden. Deze officiële taken zijn dan ook vaak lastig uit te voeren omdat dit gelijk gaat met emoties. Er moet nou eenmaal veel geregeld worden, dit heeft te maken met bijvoorbeeld de erfenis. Wil je meer weten hierover? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over wat je moet doen bij het overlijden van een ouder.

Het verdelen van de erfenis

Wanneer een ouder komt te overlijden dan moet je als nabestaande jouw kindsdeel berekenen. Dit is een deel van de erfenis waarop je als kind op grond van de wet of volgens het testament recht op hebt. Dit geldt dan ook bij zowel de wettelijke verdeling als bij de ouderlijke boedelverdeling, bij beide van deze twee regelingen kan het zo zijn dat het geld eerst nog terecht komt bij de langstlevende ouder. Het geld is dus niet direct opeisbaar, maar je kan wel al zien hoeveel dit ongeveer is en je kan dit ook al vast laten stellen.

Moeilijkheden tijdens de verdeling

Helaas ontstaan er soms binnen families ruzies en onenigheden over de verdeling van de erfenis, soms kan dit komen omdat het gene wat in het testament staat niet bekend was, of omdat de erfgenamen er anders over denken. Wanneer je er met elkaar niet uit kan komen, kan het zo zijn dat je een familierecht advocaat moet inschakelen om alles te gaan regelen. Deze advocaat kan namelijk helpen bij problemen op het gebied van erfrecht en zo kunnen de problemen rondom de erfenis worden opgelost op een goede manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *