Hoe gezond is trampoline springen?

Het is misschien al bekend, maar trampoline springen is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens erg gezond om te doen! Trampoline springen is goed voor kinderen en volwassenen en het hebben van een trampoline in de tuin kan vele voordelen met zich mee brengen. Hier staat waarom springen op een trampoline zo goed is voor het lichaam.

De botten en spieren

Om de tien jaar worden onze botten compleet vernieuwd. Na ongeveer 30 jaar zal de botmassa afnemen. Dit gebeurt allemaal natuurlijk, maar om het een beetje tegen te gaan, kan er trampoline gesprongen worden. Het is uit onderzoek gebleken dat springen goed is voor het bouwen en onderhouden van sterke botten. Dit komt omdat er druk ontstaat die botvernieuwing stimuleert. De nieuwe botcellen vervangen de oude en nemen daarbij kalk op. Deze kalk helpt om de dichtheid van het bot toe te laten nemen, zodat de boten sterker worden.

Iets vergelijkbaars gebeurt ook bij de spieren. Zonder dat we het doorhebben, worden veel verschillende spiergroepen geactiveerd tijdens trampoline springen. Denk bijvoorbeeld aan de beenspieren, maar ook de spieren van de onderrug en het bovenlichaam. Elk deel van het lichaam wordt geïntroduceerd aan de nodige impulsen. Kortom: springen maakt het lichaam sterker.

De gewichtsmassa en mobiliteit

Trampoline springen is niet alleen goed voor het versterken van het lichaam, maar ook de het verliezen van lichaamsvet. Elke dag 30 minuten springen is al genoeg om het verliezen van gewicht te beginnen. Dit komt mede door de inspanning nodig om te springen, maar het metabolisme begint daarnaast echt te werken door de trampoline.

Het springen zal helpen om de gewichten soepel te houden. Bewegen is hier, en voor vele andere dingen, belangrijk voor. Zeker kinderen zullen veel voor een scherm zitten en buiten spelen wordt steeds minder gedaan. Zij bewegen dus niet genoeg. Om de mobiliteit te verbeteren en soepele gewrichten te krijgen of te behouden, kan een trampoline zeker handig zijn.

Andere feiten

Uit onderzoek is gebleken dat het zuurstofgebruik bij trampoline springen dubbel zo efficiënt wordt gebruikt als bij hardlopen. Het springen verbetert de spieren, waardoor de lichaamshouding automatisch mee verbetert. En als laatste voordeel: je wordt er blij van! Het is al bekend dat sporten helpt om endorfine te creëren en trampoline springen verschilt hier niet van. Blijheid wordt aangemaakt en zorgen en spanning worden weggesprongen.

Een eigen trampoline

Zoals al gezegd is het hebben van een trampoline in de tuin zeker een goed idee. Kinderen zullen vaker naar buiten gaan en actief bezig zijn. Daarnaast dient een trampoline vaak niet alleen als iets om op te springen. Met een beetje creativiteit zijn trampolines daarnaast podia of plekken om lekker te kamperen. Trampolines kunnen wel wat duur zijn soms. Zoek je een goede goedkope trampoline? Dan is godu.nl zeker een goede plek om te starten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *