vuur

Mogelijke giftige stoffen bij brand

Brand kan op verschillende manieren ontstaan. Soms vat een woning spontaan vlam en dan weer verbrand men bewust vuil. In beide situaties veroorzaakt deze brand veel ongemak. Zo nu en dan ontstaat er een brand met veel rookontwikkeling. Het inademen van deze rook kan voor irritatie zorgen in de neus en keelholte. De vraag die velen zich dan stellen is, welke giftige stof bij brand vrijkomen. Zou jij hier ook graag het antwoord op weten? Lees dan gauw verder.

Het effect van mogelijke giftige stoffen bij brand op de gezondheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat er diverse schadelijke stoffen vrijkomen bij brand. Enkele van deze stoffen zijn: koolstofmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide.

Koolstofmonoxide komt bij nagenoeg bij elke brand los. Als de andere stoffen ook gevormd worden of niet hangt af van de materialen die in de fik staan. Koolstofmonoxide is een schadelijk gas dat je niet kunt ruiken en niet kunt zien. Je kan een koolstofmonoxidevergiftiging oplopen wanneer je in aanraking komt met hoge dosissen van deze stof voor een langere tijd.

Stikstofdioxide kan ook bijzonder schadelijk zijn. Blootstelling aan deze stof kan tevens ervoor zorgen dat hart- en vaatziekten verergert worden. Het zou mogelijk ook tot gevolg kunnen hebben dat er een vergrote gevoeligheid voor infecties ontstaat.

Zwaveldioxide is een conjunctie die bestaat uit zuurstof en zwavel. Deze stof is schadelijk voor planten, dieren maar ook voor mensen. Zwaveldioxide zorgt voor moeilijkheden met de ademhaling, irritatie van de ogen, longaandoeningen en kan uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben.

giftige stof bij brand

Gaan kijken naar een brand of toch niet?

Als er ergens een huis afbrandt is het dus niet zo verstandig om te gaan kijken. Er bestaat namelijk niet zoiets als schone rook, alle rook is schadelijk en we moeten dan ook ons best doen om zo min mogelijk rook in te ademen. Ongeacht wat er brandt, er komen giftige stoffen vrij die onze gezondheid niet ten goede komen. Voordat we besluiten om een hoopje vuil te verbranden moeten we het effect overwegen dat het zal hebben op ons welzijn en op die van ons medemens. We moeten rekening houden met elkaar en geen dingen doen waarvan anderen hun gezondheid last kunnen ondervinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *