Tips om zwerfafval tegen te gaan

Het rondzwerven van afval is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem. We zien steeds meer gemeenten actie voeren om zwerfafval te voorkomen / te verminderen. Maar wat kun je nou eigenlijk zelf allemaal doen? Wij hebben hier diverse acties voor je op een rij gezet. Want alleen samen krijgen wij dit probleem onder controle!

Spreek elkaar erop aan

In sommige gevallen gooien mensen iets ‘per ongeluk’ op straat, bewust of uit automatisme. Ongeacht de bedoeling van deze persoon is het verstandig om, zodra je opmerkt dat iemand afval op straat gooit, deze persoon erop aan te spreken. Enkel door mensen bewust te maken van het probleem kan dit probleem worden tegengegaan.

Horeca, winkels en andere zaken

Wist je dat bepaalde organisaties en winkels verplicht zijn om hun terrein schoon te houden? Zodra je dus ergens zwerfafval in de buurt van de ingang / op het terrein ziet liggen kun je best vragen of hij/zij dit wil opruimen.

Beperk de mogelijkheid voor afval

Ga jij boodschappen doen? Of heb je elke woensdag voetbaltraining? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem bijvoorbeeld altijd zelf je eigen boodschappentas mee. Zo voorkom je een opeenstapeling van tassen thuis welke weer weggegooid worden. Daarnaast kun je met hervulbare fles water genoeg drinken tijdens het voetballen. Laat die plastic flesjes dus lekker in de winkel staan!

Volle containers

Merk jij op dat er een vuilcontainer vol zit? Kies er dan voor om je afval nog even thuis te laten, en licht de gemeente in. Het is niet de bedoeling dat je jouw vuilniszak dan naast de container zet. Dit creëert zwerfafval en is wordt een speelparadijs voor katten en ongedierte.

Al met al is er dus geen duidelijke oplossing voor zwerfaval, maar is het wel mogelijk om zelf je steentje bij te dragen. Zoals gezegd zijn gemeenten al goed op weg met het bedenken en invoeren van leuke acties. Nu wij zelf nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *