Wat doet een audicien precies?

Er is een grote kans dat iedereen wel één keer in zijn leven langs een audicien gaat. Misschien komt er door een constante piep in de oren, door te veel lawaai voor een te lange tijd of misschien word je gewoon ouder. Je gaat natuurlijk naar een audicien als je het gevoel hebt dat je gehoor niet optimaal meer werkt en dat je misschien wel een gehoortoestel nodig hebt. Maar wat doen ze dan eigenlijk bij de audicien?

Een audicien

Een audicien is een gespecialiseerde op het gebied van de oren. Zij onderzoeken of er sprake is van een gehoorprobleem en kunnen een gehoortoestel aanmeten. Hierin verschillen audiciens van audiologen en KNO- artsen. Alle drie kunnen zij het gehoor en eventuele beperkingen meten, maar alleen een audicien kan daarbij een hoortoestel aanmeten. Een triage- audicien heeft een extra cursus audiometrie en otoscopie gedaan. Deze cursussen zorgen ervoor dat de triage- audicien bekend en bekwam is met verschillende ziektes en bijzonderheden die in het oor kunnen voorkomen.

Audiciens werken vaak in een winkel. Soms is deze winkel gecombineerd met een opticien, maar dat is niet altijd zo. Audiciens kunnen daarnaast ook werken in een audiologisch centrum. Zij zijn dan iets hoger opgeleid en hebben iets meer werkervaring achter de rug. Het is nu ook mogelijk om een audicien aan huis te krijgen. Zij hebben dezelfde opleidingen en dezelfde apparatuur als audiciens op locatie. Het enige verschil is dat het apparatuur, en dus de audicien, mobiel is. Perfect voor mensen die iets minder op de been zijn of zelf niet bij een audicien kunnen komen.

De testen

Zoals eerder gezegd kan een audicien het gehoor en gehoorverlies opmeten door middel van testen. Dit zijn bijvoorbeeld de toonaudiometrie en de spraakaudiometrie. Toonaudiometrie houdt in dat de cliënt piepjes zal horen op verschillende luidheden en hoogtes. De cliënt houdt een vinger op of klikt op een knopje wanneer het geluid waargenomen wordt. Aan de hand van de uitkomsten van deze test wordt besloten wat het gehoorverlies van iemand is. Omdat het belangrijk is dat spraak goed verstaan wordt, kan er ook nog een spraakaudiometrie uitgevoerd worden. Dit houdt in dat er woorden opgelezen worden en de cliënt moet deze woorden nazeggen. Op basis van de uitkomsten van deze test wordt er besloten hoeveel iemand kan verstaan in het dagelijks leven.

De gehoorapparaten

Dan kan een audicien nog gehoorapparaten afstellen en aanmeten. De uitkomsten van de afgenomen testen tonen wat voor gehoorverlies iemand ervaart. Zo kunnen er (nieuwe) hoortoestellen geadviseerd worden. Sommige hoortoestellen kunnen bijvoorbeeld iets meer versterker, terwijl anderen iets meer verborgen zitten in het oor. De wensen van de cliënt worden hierbij meegenomen. De hoortoestel wordt afgesteld, zodat de cliënt weer optimaal kan horen. Een audicien kan ook gehoortoestellen controleren en repareren wanneer dit nodig is. Zij kunnen bijvoorbeeld het oorstukje uitspuiten of de batterijen veranderen. Zo kunnen alle cliënten weer goed horend door het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *