Wat is de toekomst van zelfrijdende vrachtwagens?

De transportindustrie staat niet stil. We zijn inmiddels op een punt aangekomen waar bedrijven zoals Google, Tesla en Amazon weerzinwekkende investeringen doen in zelfrijdende vrachtwagens. Het hoofddoel hiervan is volledig geautomatiseerde verzending, waarbij er geen menselijke hulp benodigd is om een vrachtwagen de weg op te sturen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar wat betekent dit eigenlijk voor de vrachtwagenchauffeurs? Dat en meer zoeken we hier uit!

Het domino-effect

Hoewel autonome voertuigen de transportindustrie voorgoed zullen veranderen, zullen de banen van vrachtwagenchauffeurs niet direct in gevaar komen. De volledige implementatie van autonome voertuigen zonder menselijke hulp ligt nog ver in de toekomst. De verwachting is echter wel dat wanneer autonome voertuigen op de weg realiteit worden, er een domino-effect zal ontstaan waarbij de werkprocessen van vrachtwagenchauffeurs zullen veranderen of zelfs verdwijnen.

Ben jij benieuwd hoe de banenmarkt in de transportsector zal worden beïnvloed door technologische ontwikkelingen zoals autonome voertuigen, neem dan eens een kijkje op https://www.stlwerkt.nl/chauffeur-van-de-toekomst/chauffeur-2030 om meer te weten te komen!

De voordelen van zelfrijdende vrachtwagens

Wanneer de transportsector gebruik zal maken van automatisering, dan kunnen vrachtwagens op een kleinere afstand van elkaar rijden, in veel gevallen slechts tussen de 10 en 20 meter uit elkaar. Deze manier van rijden leidt tot een lagere luchtweerstand, waardoor er aanzienlijk bespaart kan worden op het brandstofverbruik. Calculaties stellen dat er doorgaans met 4 tot 5 procent voor de eerste vrachtwagen en 10 procent voor de tweede vrachtwagen aan brandstofverbruik kan worden verminderd. Deze aanpak wordt ondersteund door een draadloze verbinding tussen de vrachtwagens, die het zelfs mogelijk maakt om tegelijkertijd te rijden en remmen. Experts stellen dat de andere voordelen die zelfrijdende vrachtwagens zullen opleveren, voornamelijk te maken hebben met het verlagen van de vervoerskosten, het tekort aan vrachtwagenchauffeurs op te lossen en levens te redden door minder verkeersongevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *