Voor bijna alle Nederlanders is hun gezondheid enorm belangrijk. Een goede gezondheid is voor veel mensen noodzakelijk om alles waar ze voor staan en leven te kunnen en blijven doen. Wat gezond zijn precies is verandert met de jaren. Zo is de hedendaagse kijk op wat gezondheid precies is ten opzichte van halverwege de 20ste eeuw best veel veranderd. De definitie van gezondheid in 1948 van de WHO luidt: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap”.

De definitie die de WHO toentertijd opstelde is lang gebruikt, maar is tegenwoordig niet meer in onze maatschappij te gebruiken. In de vorige eeuw werd er veel aandacht besteed aan het verhelpen van infectieziektes vanuit een voornamelijk biofysiologisch uitgangspunt. In onze huidige maatschappij wordt er steeds meer aandacht besteed aan de zogeheten welvaartsziektes, zoals diabetes, obesitas en kanker. Daarbij is er veel aandacht voor het verminderen van de symptomen van deze ziektes en ook voor preventieve aanpak van het voorkomen van welvaartsziektes.

In 2011 is er daarom een nieuwe definitie opgesteld over gezondheid door de Nederlandse onderzoeker Machteld Huber: “Het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven“. Deze definitie gaat niet meer per sé uit van de aan- of afwezigheid van ziekte, maar van functioneren in het dagelijks leven, kwaliteit van leven en een participeren in het dagelijks leven. Het is een combinatie van fysieke, mentale en sociale aspecten, waarbij er kennis wordt gehaald uit de neurobiopsychosociale wetenschappen. Het streven naar een beter gezondheid is voor veel mensen dus van groot belang. Als gezondheidscoach help ik graag bij het bereiken van een betere gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *